Napenergia

Napenergia: A nap energiája hő és fény formájában éri el a Földet, melyet az emberiség ősidők óta hasznosít egyre fejlettebb technológiák segítségével. A napenergiához kapcsolódó technológiák: a napfűtés, a fotovoltaikus berendezések, a naperőművek vagy a nap energiát felhasználó épületek.

A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. Naperőművekben alakítják át a napenergiát elektromos árammá.

Passzív hasznosításkor az épület tájolása és a felhasznált építőanyagok a meghatározóak. Ilyenkor az üvegházhatást használjuk ki hőtermelésre. Alapjában véve passzív napenergia-hasznosító minden olyan épület, amely környezeti adottságai, építészeti kialakítása következtében képes használni a Nap sugárzását mint energiaforrást. A passzív napenergia-hasznosítás főként az átmeneti időszakokban működik, vagyis akkor, mikor a külső hőmérséklet miatt az épületen már/még hő veszteség keletkezik, de a napsugárzás még/már jelentős.

Az aktív energiatermelésnek két módja van. Első módszer, hogy a napenergiát hőenergiává alakítjuk. A jellegzetes napenergia hasznosító épületeken nagy üvegfelületek néznek déli irányba, melyeket estére hőszigetelő táblákkal fednek. Az üvegezésen keresztül a fény vastag, nagy hőtároló képességű padlóra és falakra esik, melyek külső felületei szintén hőszigeteltek, így hosszú időn át képesek tárolni az elnyelt hőt. A hőenergia „gyűjtése” és tárolása főképp napkollektorokkal történik. Ez az a berendezés, ami elnyeli a napsugárzás energiáját, átalakítja hőenergiává, majd ezt átadja valamilyen hőhordozó közegnek. Magyarországon 2007 augusztusában telepítettek először napkollektort panelházra, a miskolci Avas egyik 50 lakásos házára.

A másik módszerrel – az ún. fotovoltaikus eszköz (PV), vagyis napelem segítségével – a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítjuk. Harmadik lehetőségként termokémiai módszerekkel is tárolható. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Napenergia)

Napelem: A napelem vagy fotovillamos elem olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, vagyis elektromos áram jön létre. Ez a jelenség ívkisüléses lámpák esetén is lezajlik, nem szükséges kizárólagosan napfény. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Napelem)

Napkollektor: A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését feltételezi és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés használatos. Hőcserélő közege jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek. A hétköznapi nyelvben gyakran összetévesztik a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Napkollektor)

Kapcsolódó cikkek, szakmai anyagok

Felpörgetné napenergia iparát Kína

Óriási léptékű megújuló-energia fejlesztésbe fogna bele Kína: alig két év alatt több mint 20 gigawattnyi napelem-kapacitást telepítenének az ázsiai orzságban és ezzel átvennék a világelső helyet a megújuló erőforrások használata terén. A terv nem csak a klíma védelmére szolgál, hanem a gondokkal küszködő kínai napelemiparnak is mentőövet nyújtana.

Bővebben...

 

Büntetővámot vet ki a kínai napelemekre Európa

Az Európai Bizottság átlagosan 47 százalékos extra vám kivetéséről döntött a kínai napelemekre a legnagyobb általa eddig lefolytatott vizsgálat után, amelyet főként német és olasz cégek kezdeményeztek, értesült a Reuters hírügynökség.

Bővebben...

 

Családi ház „0” szaldós villamos energia ellátásának lehetősége napelemekkel

A napelem, mely a fotovillamos napenergia-hasznosítás alapvető eszköze, a napsugárzás energiáját alakítja villamos energiává. A jó hatásfok eléréséhez az energia átalakító eszköz készítésénél általában egykristályos vagy polikristályos szilíciumot alkalmaznak. Egy-egy napelemek villamos jellemzői általában nem elegendőek a háztartási és ipari méretű alkalmazásokhoz, hiszen (például) a kristályos szilícium napelemek felülete 50-200 cm2, az üres járási feszültsége 0,55–0,65 V, teljesítménye pedig 13–17 mW/cm2. A nagyobb feszültség és teljesítmény elérésére a napelemeket modulokba szerelik össze és az egyes elemeket (általában) sorosan kapcsolják össze. Ekkor a szokásos feszültsége már 12 V. A modulok nagyobb méretű egységeké (tömbökké) állíthatók össze a felhasználási céloktól függő kivitelben. Hazánkban inkább a cellákból és tömbökből épülő erőművek lehetnek gazdaságosak. A tömbök lehetnek stabil- és napkövető kivitelek.

Bővebben...

 

Hírlevél feliratkozás

8900 Zalaegerszeg,
Levendula utca 39.
Tel.: +3692/510275
Fax: +3692/510276