Energia tárolása

  • Energia tárolása: Az energiatárolás olyan eljárás, amelynek során az energia valamilyen fajtáját felhalmozzák annak érdekében, hogy egy későbbi időben hasznos munkavégzésre lehessen fordítani.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiatárolás)

Kapcsolódó cikkek, szakmai anyagok

Szivattyús energiatározó (szett) a leginkább hatékony és gazdaságos

A szivattyús energiatározók (SZET) feladata, hogy az alacsony hálózati villamos energia igény esetén, amikor az erőműveket vissza kellene terhelni és csökkenne a kihasználtságuk pl. éjszaka és a korareggeli mélyvölgy idején, ekkor a fogyasztók által nem igényelt energia felhasználásával vizet szivattyúzzanak egy magasan fekvő tározóba, ahonnan a pedig a csúcsfogyasztás idején a vizet visszavezetve a vízerőtelepen villamos energiát termelnek.

Bővebben...

 

Időjárásfüggő megújuló energiák tárolási lehetőségei

A megújuló energiaforrások hátránya - különösen az időjárásfüggőek - a fosszilis energiahordozókkal szemben, a kis energia sűrűség és a szakaszos rendelkezésre állás. Ebből fakadóan az időjárásfüggő megújuló energia felhasználásánál meg kell oldani:

  • a rendelkezésre állási időszak alatt az energia egy részét energiatárolókba kell tölteni, amely a szünetidőben energiaforrásként szolgál.
  • Ha a termelés hely nem esik egybe a felhasználás helyével, akkor a szállításról is gondoskodni kell.
  • Tároló létrehozása szükséges az egynetlen fogyasztás és az időjárásfüggő termelés kiegyenlítése miatt is.

Bővebben...

 

Hírlevél feliratkozás

8900 Zalaegerszeg,
Levendula utca 39.
Tel.: +3692/510275
Fax: +3692/510276