Egyéb energia

A Hold erejét hasznosítják az árapályerőművek

A GE Power Conversion árapály turbinagenerátorokat és más víz alatti technológiákat tesztel az skóciai Orkney-szigetek és a walesi Pembrokeshire megyében fekvő Ramsey Sound közelében a tenger fenekén elhelyezett turbinákban.

Bővebben...

 

Itthon is eljön az elektromos autók aranykora

2023-ra az elektromos járművek futásteljesítménye éves szinten eléri a hagyományos hajtásúak jelenlegi futásteljesítményét. A realista forgatókönyv szerint 52 000, többségében hibrid, kisebb részben tisztán hálózatról tölthető gépjármű lehet ekkor Magyarországon.

Bővebben...

 

Nálunk is jövedelmező lehet a depóniagáz hasznosítása

2013-ban is kiemelkedően teljesítettek az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. megújuló alapon villamos energiát termelő erőművei. Az összesen megtermelt 26.439 megawattórányi villamos energia 68 százalékát a szélerőművek, 26 százalékát a depóniagázt hasznosító egységek, 6 százalékát pedig a kisérőgázt hasznosító erőművek termelték

Bővebben...

 

Erőművek kellenek, különben baj lesz

A magyarországi erőműpark jelenlegi több mint 9000 megawattos összkapacitása 2018-ra 30 százalékkal, 2030-ig több mint 40 százalékkal csökken a szükséges selejtezések miatt, ezért rövid távon 3000 megawatt, hosszú távon 6300 megawatt új kapacitás építése válik szükségessé a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) elemzése szerint.

Bővebben...

 

Áttörés a fúziós energiaforrások fejlesztésében

Tanulmányban részletezték mérföldkövet jelentő magfúziós kísérleteiket amerikai kutatók, akiknek először sikerült több energiát nyerni a fúzióból, mint amennyit abba belefektettek. A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium tudósainak már tavaly ősszel nyilvánosságra hozott sikeres kísérleteiről most jelent meg tanulmány a Nature című tudományos folyóiratban.

Bővebben...

 

Az energiahatékonyság betartható újévi fogadalom

Az energiahatékony életvitel talán jelentéktelennek tűnhet a fogadalmak sorában, valójában azonban egy kis odafigyeléssel nem csak pénztárcánkat kímélhetjük, de saját közérzetünkön is javíthatunk és a környezetnek is jót tehetünk.

Bővebben...

 

Milyen lehetőségei vannak a megújulóknak itthon?

A fenntartható fejlődés és az ehhez kapcsolódó ellátásbiztonság az energetikai ipar mindennapjainak egyik legfontosabb, megoldásra váró kérdése. Az elsők között merülnek fel alternatívaként a megújuló energiaforrások, amelyekben hazánkban komoly potenciál rejtőzik.

Bővebben...

 

Zöld energiával a jövőért!

Kedden mutatták be Budapesten a „Zöld energiával a jövőért!” című oktatócsomagot a Nemzeti Együttműködési Alap – Új nemzedékek jövőjéért kollégiuma támogatásával. A Zöld Áramlat Közhasznú Alapítvány gondozásában készült, iskoláknak szánt ismeretanyagot azoknak a tanároknak ajánlják, akik többet szeretnének nyújtani 9-16 éves tanulóiknak, mint amit a jelenlegi tanterv biztosít.

Bővebben...

 

2,7 milliárdos pályázati keret megújulókra

Kihirdették hétfőn az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusának megújuló energia pályázatait, amelyek keretösszege több mint 9 millió euró (2,7 milliárd forint), és amelyek fő célja a geotermikus energiát hasznosító fejlesztések támogatása Magyarországon.

Bővebben...

 

Húszszorosára nőtt a háztartási méretű kiserőművek kapacitása

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és összes beépített teljesítménye az utóbbi néhány évben, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2012-re számuk több mint a tízszeresére, beépített kapacitásuk pedig mintegy húszszorosára nőtt 2008-hoz képest.

Bővebben...

 

Hírlevél feliratkozás

8900 Zalaegerszeg,
Levendula utca 39.
Tel.: +3692/510275
Fax: +3692/510276