Fűtéskorszerűsítés társasházaknál Megtakarítás: mese vagy valóság?

„Sokba kerül a fűtés” – hányszor halljuk ezt a lakógyűléseken. És valóban: a víz- és csatornadíj mellett ez a legmagasabb összeg, amelyet az éves költségvetés tartalmaz. A vízfogyasztáson is lehet persze spórolni, de ritkán takaríthatunk meg 10 százaléknál többet, hiszen a napi életvitel határozta meg eddig is a fogyasztást: mosunk, mosogatunk, takarítunk és tisztálkodunk.

A fűtés korszerűsítésével azonban megdöbbentő megtakarítás érhető el, esetenként akár 50 százalékkal kevesebb is lehet a gázszámla! Ez hihetetlenül magas szám, és csak átgondolt, rendszerszemléletű átalakítással valósítható meg.

A csodaszerként emlegetett termosztatikus radiátorszelepekkel és költségosztókkal valóban lehet eredményeket elérni, de az alapvető gondokon nem segít. A tapasztalat szerint az esetek felében a költségosztó komoly vitákat, veszekedéseket okoz. Egy lakóépület lakásai ugyanis nem képeznek önálló hőtechnikai egységet. Ha egy középső lakásban mondjuk, lezárjuk vagy leszereljük a fűtőtesteket, akkor azt a környező lakások fogják fűteni. Vagyis a szélső, az alsó és a legfelső lakásokat jobban kell futeni, mert nagyobbak a lehulő felületeik, nagyobb hőveszteséget kénytelenek elszenvedni.

Ahogy a tető javításáról sem csak a legfelső lakóknak kell gondoskodni – csak azért, mert elsősorban ők áznak be –, ugyanígy nem igazságos az előbb említett lakótársakat ezzel a többletköltséggel súlytani.

Nézzük nagy vonalakban a konkrét műszaki lehetőségeket, amelyekkel esetenként egy meglévő, elavult rendszernél költségcsökkentést lehet elérni.
  Kazáncsere:
A meglévő öreg fűtőberendezés hatásfoka messze elmarad az elvárható követelményektől. Ami 20-30 évvel ezelőtt a technika csúcsa volt, az ma már múzeumi darab.
Szabályozatlan vagy szabályozhatatlan egyfokozatú gázkazánok, amelyek biztos, ami biztos alapon jóval nagyobb teljesítményűek, mint maga a fűtési hálózat. (A régi tervezési szokások szerint a kazánokat jelentősen túldimenzionálták.) Nem ritka a 30-40 százalékos túlbiztosítás, hiszen a jóval nagyobb hőtermelő nem került lényegesen többe, mint a pontosan megfelelő. Egy ilyen, folyamatosan ki-bekapcsoló készülék valójában nagyon pazarlóan, éves szinten gyakran csupán 60 százalékos hatásfokkal működik. A csere pedig gyakran építészeti adottságokból fakadóan nehézségekbe ütközik: a kazánház nehezen megközelíthető, az új berendezés csak komoly rombolások árán vihető be.

Mindkét problémára ideális megoldást nyújtanak a Buderus öntöttvas tagos kazánjai. Ezek a szinte elnyűhetetlen berendezések tagonként szállíthatók a beépítés helyére, azaz ahová a fűtő eddig be tudott menni, oda a kazán is könnyedén eljut. Megfelelő méretezéssel, a pillanatnyi igényekhez jól illeszkedő, többfokozatú, csendes, atmoszférikus égőikkel éves szinten 90-93 százalékos hatásfokot érhetnek el.

A tetőtéri kazánház a panelos építési mód kedvelt megoldása volt a 80-as évektől. Az ide telepített modulkazánok lassan elérik életkoruk felső határát. Itt általában a hely erősen korlátozott, és a födémterhelés sem teszi lehetővé nehéz kazánok beépítését. A Buderusnak erre is van kész megoldása. A kondenzációs GB 312 állóvagy a GB 162 és GB 112 falikazánokból kialakítható csoportok akár 110 százalékos éves hatásfokkal tudják felváltani ezeket a berendezéseket. Arról már nem is beszélve, hogy pl. a GB 162 típusú kondenzációs falikazánok, amelyeknek az egységteljesítménye 80 és 100 kW szinte tetszőleges számban összeépíthetők, és jól szabályozhatók. Az induló teljesítménytartomány a névleges teljesítmény 25 százaléka, és az igénynek megfelelően lépnek be az egyes kazánok. Így mindig optimális teljesítménykihasználást tesznek lehetővé.

A régebbi épületeknél sok esetben nagy helyet kapott a kazánház. Ezt a területet jól lehet hasznosítani, ha pl. adott esetben a kazánházat áthelyezzük a tetőtérbe. Itt további beruházási megtakarítás is jelentkezhet, ha nem kell a pincétől a külső térig felújítani a régi kéményt.

A Buderus 80 és 100 kW egységteljesítményű kondenzációs falikazánjaira itt is lehet számítani. Annyira könnyűek, hogy a tetőfödémek elbírják a teljes kazánházat, az így megürült helyiségeket pedig egyéb jól hasznosítható funkcióval lehet megtölteni, amely bevételhez juttathatja a társasházat.
Korszerű fűtésszabályozás:
A mai Buderus szabályozók külső hőmérséklettől függő, váltózó hőmérsékletű fűtővízzel üzemeltetik a rendszert. A beépített időprogramok újabb megtakarítási lehetőségeket hordoznak magukban. Alkalmas beállítással, az éjszakai, csökkentett hőmérsékletű üzemmel a gázszámla tovább mérsékelhető.


Hidraulikai beszabályozás:
A Buderus által forgalmazott hidraulikai beszabályozó elemekkel elérhető, hogy a fűtési felszállók és a radiátorok a megfelelő hőmennyiséget kapják. Azaz nem lesznek gyengén fűtött helyiségek, és nem kell egyes lakásokban az ablak nyitogatásával beállítani a kellemes hőmérsékletet.


Alternatív energiák:
Napjainkban mind jobban előtérbe kerülnek az alternatív energiaforrások. A már meglévő rendszereknél azonban korlátozott ezeknek az alkalmazási lehetősége. Manapság a hőszivattyú és a napkollektoros rendszer az, amely a leggyakrabban szóba jöhet. Meglévő, városias beépítésű területen alternatív energiaforrásként jelenleg leginkább a napsugárzás az elérhető, ami itt leginkább használati meleg víz készítésére használható. A szolárrendszerek elterjedésének legnagyobb gátja azonban a hosszú megtérülési idő. Olyan helyeken viszont, ahol a napkollektor folyamatosan leterhelhető, kedvező megtérülési időkkel találkozhatunk. Ugyanis minél hosszabb a napi üzemidő, annál magasabb a megtakarítás. Egy társasház pedig, amennyiben központi rendszerrel állítja elő a használati meleg vizet, alaposan képes leterhelni a kollektorokat.

A Buderus szolárrendszerei pedig nem csak kiemelkedően hatékonyak, hanem képesek szabályozási szinten összekapcsolódni a kazános rendszerekkel, így optimalizálva a hozamot.

Minden épület más és más. Egyedi, a helyi adottságokat messzemenően figyelembe vevő megoldások lehetnek csak célravezetők. Sok cég csak az egyik vagy csak a másik részmegoldásban jártas. A Buderus azonban a teljes rendszert optimalizálva tudja szállítani. Lehet, hogy ez a rendszer nem olcsóbb, mint a sok versenytárs különböző termékeiből összeállított vegyes rendszer, viszont a teljes működést tekintve az elérhető megtakarítás is magasabb vele. A folyamatosan emelkedő energiaárak pedig egyre rövidebb megtérülési időket eredményeznek.

A Buderus jól képzett szakemberei készséggel adnak tanácsot a társasházi közös képviselőknek, segítenek megtalálni a megfelelő megoldásokat.

Nyárády-Berzsenyi Győző

Forrás: http://www.buderus.hu/letoltesek/szakmaicikkek/futeskorszerusites.html

Hírlevél feliratkozás

8900 Zalaegerszeg,
Levendula utca 39.
Tel.: +3692/510275
Fax: +3692/510276