Biogáz felhasználás hatékonyságának növelése tartalék tározók segítségével

A biogáz-termelési és hasznosítás fogalma:

  • a primer-, a szekundér- és a tercier biomasszákból fermentációs eljárás során (rothasztással) biogázt állítunk elő,
  • a biogázt energiatermelés során hasznosítjuk,
  • a visszamaradó szuszpenziót (biotrágyát) a talajművelésben tápanyag-utánpótláshoz hasznosíthatják.

E technológia egyrészt a hulladékok által okozott környezetterhelést (pl. CH4 kibocsátást) csökkenti, másrészt, jelentős mennyiségű felhasználható energiát eredményez.

A biogáz képződése során a szerves vegyületek egyszerűbb vegyületekre bomlanak, majd szétesnek alkotó elemeikre.

Ha a folyamat zavar mentes akkor a gáztermelés és a hő- ill./és villamos energiatermelés is folyamatos, előre tervezhető. A villamos energiatermelésről az előző nap a MAVIR felé un. menetrendet kell adni, amitől nem lehet büntetés nélkül eltérni.

Az eladható energiának az un. csúcsfogyasztási időszakban a legmagasabb az ára. Ez arra serkenti a termelőt, hogy lehetőleg a legtöbb energiát ebben az időszakban szolgáltassa. Mivel a termelés egyenletes, csak úgy tudja megoldani, ha a gázt 5-7 órán át külön tárolóban összegyűjti és csúcsidőben égeti el a motorokban, ill. gázturbinákban, amelyek a villamos generátorokat hajtják. Erre mutatunk be egy példát, ami a villanyból a bevételi hányadot jelentősen növelheti

Példa! Rendelkezésre áll:

  • 1 db 500 kW–os gázmotor, ami 600 kW hőt is termel (gyors indítású, villany/hő arány szabályozható, a rendszer visszaterhelhető)
  • 2 mikro gázturbina, 80–80 kW = 160 kW + 120 kW hő (gyors indítás, villany/hő-arány szabályozható, de visszaterhelésnél hatásfokromlás van, ezért jó, ha optimumon mennek)

Min.: 500 kW hőre mindig szükség van (amelyből 120 kW saját felhasználás, - reaktorfűtés).

Az időszaki villamos energia árak adta lehetőséget felhasználva és optimális árbevételre törekedve a globális menetrend:

  1. Völgy időszak: gázmotor 500 kW villany (alacsonyabb a villany ár, a fennmaradó hőt a léghűtők viszik el (még alacsonyabb villamos energia árnál visszaterhelés lehet előnyösebb).
  2. Csúcs időszak: 2 gázturbina 160 kW villany és 120 kW hő (magas villany ár) + gázmotor szabályozva 420 kW villany és 380 kW hő (a fennmaradó hőt a léghűtők viszik el), téli időszakban a nagyobb hőigény miatt teljes lehet a terhelés.
  3. Mélyvölgy: gázmotor szabályozva - visszaterhelve 440 kW villany, 500–520 kW hő (alacsony villany ár).

A tárolási tartalék megépítése mindenképpen indokolt, mivel tartalékot mindig kell képezni a biogáz üzem saját fogyasztásának biztonsága és esetleges kisebb rendellenességek áthidalása miatt (alacsonyabb kihozatal, csökkent fűtőérték, rendkívüli időjárás, alapanyag változás stb.). A tárolókra ma már sokféle megbízható és egyszerű megoldás is rendelkezésre áll, pl. saválló acéllemezből, acélvázas flexibilis műanyag ballonok, duplafalú flexibilis ballonok stb.

Ma már a mikro gázturbinák is kereskedelmi forgalomból beszerezhetők, az üzemük teljesen automatizált, jó a hatásfokuk. Az inverteres villamos energia átalakítás, átadás révén kevésbé érzékenyek a turbinák fordulatszámára. A használatuk elsősorban akkor indokolt, ha az energia eladás a villamos paraméterekre erősen igényes hálózat felé történik.

Hírlevél feliratkozás

8900 Zalaegerszeg,
Levendula utca 39.
Tel.: +3692/510275
Fax: +3692/510276