Muraszemenyei Fogyatékosok Intézete Mintaprojekt megvalósítása

2009. január 1-én vette kezdetét az ESPAN projekt, melynek alapvető célja az ausztriai és magyar régiók energetikai területen való együttműködése. A támogatás segítségével, az Európai Uniós szabványokhoz és elvárásokhoz igazodva a fenntartható energiafejlesztés szektorának sokoldalú kidolgozása, fejlesztése valósítható meg.

Több tanulmány készítése után választottunk ki egy intézményt, melynek korszerűsítése leginkább illeszkedik az ESPAN projekt céljaihoz. A rendelkezésre álló keretből az energia hatékonyág, termelés és tárolás területén végrehajtott korszerűsítésekkel mérhető eredményeket érhetünk el.

Az ESPAN projekt részeként 2011 szeptemberében megvalósult a Muraszemenyei Fogyatékosok Intézetének energetikai korszerűsítése. Az épület egy régi határőr-laktanyából lett kialakítva, melyet építészeti szempontból 2002-ben korszerűsítettek. Ennek során felújították a nyílászárókat, a fűtési rendszer szekunder hálózatát, de hőszigeteléssel nem látták el az intézményt. A kazánok alacsony hatásfokon üzemeltek és rossz műszaki állapotban voltak. Legnagyobb probléma az esti órákban korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló meleg víz volt, mely megnehezítette az otthonban lakó, fogyatékkal élő személyek napi rutinjának lefolytatását.
A pályázatnak köszönhetően három területen valósítottuk meg az épület energetikai fejlesztését: energia hatékonyság, energiatermelés, energiatárolás, így a fent említett problémák megoldásra kerültek.
Az energia hatékonysági intézkedések keretében az intézet déli tetőrészén, 30 m2-en napkollektort telepítettünk, ezenkívül frissvíz-modul került beépítésre, valamint a hő központ korszerűsítése valósult meg, mely munkák által jelentős mennyiségű gázenergiát lehet megtakarítani. Az energiahatékonyság megvalósítása érdekében olyan faktorokat is figyelembe vettünk, mint a vízkőképződés okozta energetikai többletköltség, melynek megoldására mágneses vízlágyítót üzemeltünk be.


A napkollektorokból érkező hőenergia fogadására puffer tartályt építettük be, ennek köszönhetően a csúcsidőn túl is jelentős hőenergia tárolása lehetséges. Ezenkívül az energiatárolás rendszerének teljes körű korszerűsítését valósítottunk meg, melynek során 2 db kondenzációs kazán került beépítésre.
Az energetikai korszerűsítés eredményeképpen az éves energiafogyasztás 1360 GJ-ról csaknem a felére csökkent. De a projektnek köszönhetően nemcsak a gazdálkodási mutatók javultak jelentősen, hanem az otthonban élők mindennapjai is komfortosabbá váltak.

Hírlevél feliratkozás

8900 Zalaegerszeg,
Levendula utca 39.
Tel.: +3692/510275
Fax: +3692/510276